Arskan patsas -palkintopuhe Asunnottomien yön päätapahtuma Kansalaistorilla 17.10.2023

Terve!

Olen Yrmy Ikonen A-Kiltojen Liitosta ja Suoja-Pirtti ry:stä.

SUOJA-PIRTI RY ON JAKANUT ARSKAN PATSAAN VUODESTA 2002 LÄHTIEN. ARSKAN PATSAAN SAA HENKILÖ TAI ORGANISAATIO, JOKA ON YHDISTYKSEN MUKAAN AVANNUT AKTIIVISESTI KESKUSTELUA ASUNNOTTOMUUDESTA. Patsas ei ole tunnustus elämäntyöstä tai asunnottomuutta ja päihdehaittoja päätoimenaan korjaavien organisaatioiden toiminnasta. TUNNUSTUSPALKINTO JAETAAN KORKEINTAAN KERRAN VUODESSA SUOJA-PIRTTI RY:N PERUSTAJAN ARVO PARKKILAN ESIMERKIN INNOITTAMANA UUSISTA, YLLÄTTÄVISTÄ TAI YLEISEMPÄÄ KIINNOSTUSTA HERÄTTÄNEISTÄ HANKKEISTA TAI ESIINTYMISISTÄ. VARSINAINEN ARSKAN PATSAS ON SEISSYT VUODESTA 2001 LÄHTIEN LAPINLAHDEN PUISTOSSA HELSINGISSÄ.

Ensimmäisen Arskan patsaan sai vuonna 2002 ohjaaja Aki Kaurismäki elokuvastaan ”Mies vailla menneisyyttä” ja toisen vuonna 2005 kirjailija Reko Lundan kirjastaan ”Rinnakkain”. Kolmannen kerran Arska luovutettiin vuonna 2006 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalle myönteisestä kannanotosta Hietaniemenkadun palvelukeskuksen perustamiseen. Patsas on vuosien mittaan myönnetty myös:

– Helsingin Sanomien kaupunkitoimitukselle

– näyttelijä Jussi Lehtoselle

– ”Tarinaa ja tuntoa”–työryhmälle

– Suomen asunnottomien jalkapallomaajoukkueen pitkäaikaiselle päävalmentajalle Timo Liekoskelle (2008)

– Hyvinkään taidemuseolle

– toimittaja Arman Alidzadille

– Jouko Näivälle alias Jouko the Street Barberille

– Porttiteatteri ry:lle

– Linda Brownille ja Elli Peltolalle

– Y-säätiön Uuras-ohjelmalle

Viime vuonna jaettiin kaksi patsasta: palkinnon saivat Vailla vakinaista asuntoa ry Kummitoiminta ideasta ja Vailla vakinaista ry:n ensimmäinen kummi, näyttelija-koomikko-kirjailija Jenni Kokander

Tänä vuonna Arskan patsaan saa asunnottomuustyön tunnettu ja tunnustettu toimija hienosta ja vaikuttavasta toiminnasta. Palkinnon saaja on yhdistys, joka toiminnallaan tukee ihmisiä osattomuudesta osallisuuteen ja on kehittänyt toimintakulttuurin, jossa ihmisillä on turvallista olla ja he kokevat tasa-arvoisuutta. Palkinnon saava yhdistys tuottaa, suunnittelee, ylläpitää ja kehittää asunnottomille toiminnallista vertaistukea pääasiassa jalkapallon avulla.

Respect, equal game!

Kiitän Arskan patsas -tunnustuspalkinnon saajaa Homeless Academy ry:tä väsymättömästä työstä asunnottomien ihmisten hyväksi ja toivotan

Paljon onnea ja jatkossakin menestystä asunnottomuustyöhönne, treeneihin ja matseihin!

Palkinnon vastaanottavat Homeless Academyn perustajajäsen ja toiminnanohjaaja Ari ”Huli” Hulden ja yhdistyksen puheenjohtaja Joni Sivula.